perjantai 29. kesäkuuta 2012

Alpro Soija

Availlaanpa hiukan näitä meidän syömisasioita.
Tilannehan on se, että V:n ruokavaliosta on poissa maito, muna, kaura, ohra, vehnä, ruis, nauta, possu, omena ja uutena vielä vesimeloni.
Ihan tuttua kauraa, jatkaa isosiskon jalanjäljissä-isosiskon, jolla samanikäisenä oli jotain 13 SOPIVAA ruoka-ainetta joten tämä menee jo rutiinilla.

Viljoista on mukana maissi ja riisi joita ilman elämä olisi vaikeaa. Makarooneja, puuroja, riisiä, leipää, riisikakkuja, näkkäriä, keksejäkin on maisteltu. Ja jos tuossa lähiprismassa on valikoimassa tänään, niin seuraavana otetaan mukaan hirssi jota lähdetään testaamaan Hollen hirssipuurojauheella.
Tämä toki tekee sen, että V ei syö usein samaa ruokaa meidän kanssa. Teen edelleen pakastimeen ruokia ja kaupan purkkiruuista taitaa olla 6 sopivaa joista puolet sentään on luomua.
Niitä säästellään sitten matkoille, koska ihan jokapaikkaan ei helpolla pysty ottamaan pakastimesta ruokaa mukaan.

Imetyksen lopetin 11kk iässä, ja noin kuukautta aikaisemmin siirryttiin allergialääkärin suosituksesta soijamaitoon. Näiden yhdistelmästä viimeisimmätkin ihottumat katosi, joten oireili joko rintamaidon kautta tai oli allergisoitumassa erikoiskorvikkeelle.

Soija kuitenkin sopii, ja meillä on paljon käytössä Alpro Soijan tuotteita. Itse en pidä soijan mausta oikeastaan missään, mutta ainakin meidän lapsiin se uppoaa ilman mitään :)  Esim tänään tein rahkaa, ja oikaisin eli kermavaahdon sijan käytin tuota Air&Creamyä, marjoja ja isommille lisäsin kippoon maitorahkaa. Joskus arki on ollut kolmenlaisen ruuan tekemistä jotta kaikki saavat syödäkseen, ja en jaksaisi enää siihen palata ja käyttää niin paljoa aikaa ruuan valmistukseen.

V syö aamupalaksi yleensä jugurttia, ostan monesti tuollaiset ison purkin ja pistän sinne hedelmäsosetta mukaan. Ja joskus on tullut ostettua myös niitä jugurtteja, mutta meidän lähikaupassa on vain muutamaa makua ja kyllästys pistää välillä suun kiinni.

Leivän päällä on uutena nyt ensimmäinen paketti menossa  alla olevaa levitettä, tätä ennen on ostettu sinistä keijua, joka ei sisällä maitoa ja ei maistu mun suuhun miltään kun ostettiin sitä ensimmäistä kertaa kaappiin 2007 esikoista varten ja keskimmäisen ja kuopuksen välillä saatiin vuosi nauttia oivariinista..
Plussaa pienestä pakkauskoosta, koska tämä ei maistu minulle eikä miehelle. Isommat lapset saattavat välillä leipiä voidellessaan käyttää myös, heille ei ilmeisesti ole niin tarkkaa mitä leivällä on.Näitähän on paljon muita, mm. kaurapohjainen Yosa jota on myös kassitolkulla kannettu kotiin ;) ja erilaisia riisivalmisteita joita ei olla kokeiltu. Isommat lapset on noin 3v saakka juoneet riisimaitoa, jonka jälkeen on aloitettu maistelemaan lehmänmaitoa kun oireita ei ole enää tullut.

Mutta nyt hakemaan V:lle jotain muffinssitarvikkeita, viikonloppuna on edessä kahdet juhlat ja pakastimessa ei ole mitään sopivia herkkuja :)

4 kommenttia:

 1. Meillä esikko on kanssa maitoallerginen ja vielä vajaa 8-vuotiaanakin oireilee maidolle rajusti, huoh, ei varmaan koskaan opi juomaan tavan maitoa, onneks sentään kaurajuoma käy :)

  Jugurtit ei uppoa enää mitenkään päin, tuli vissiin ähky noista muutamasta mausta. Leivoksissa ne sentäs uppoaa (käytän juguja, jos teen esim. maidotonta "juustokakkua")

  Ja samaa mieltä olen, sininen keiju ei maistunut miltään (oli suorastaan ällöä voilevin jälkeen), mutta kummasti sitä 7 vuodessa on oppinut siitäkin tykkäämään :D

  Naudanliha meille sentäs nykyään sopii ja allergia on helpottanut sen verran, että esim. makaroonilaatikossa voin käyttää tavan maitoa munamaidossa, mutta jos teen riisipuuron tavan maitoon, niin oireet tulevat. Eletään siis ilmeisesti jossain murrosvaiheessa ton allegian kanssa, ehkä se joskus helpottaa!

  VastaaPoista
 2. Meillä on molemmat isommatkin olleet allergisia; esikoisella vain maito+kala ja keskimmäisellä suunnilleen kaikki mitä se söi :D Keijuu ei ole kyllä tottunut, puistattaa yök :D Eilen oli pakko syödä uusia perunoita keijulla kun voi oli loppunut-jäi aika kauas hyvästä ruuasta :)
  Meillä oli ja on kyse määristä, esim V allergisoitui vesimelonille kun tyhmänä annoin sitä liian usein, ja oksentaa syötyään muutaman palan jo. Sillä esimerkiksi maito voi teille käydä koska sitä on makaroonilaatikossa vähän, ja uuni kypsentää sen maidon. Varmaan itse kokeilisin kastikkeitakin missä on juustoa/maitoa joukossa kun ne on kypsennetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan tässä syksyn mittaan kokeilla (koulukin jo oikeastaan vaatii sitä, kun 2-v. sairaalakontrollin jälkeen altistukset jäi omalle vastuulle).

   Meillä poika vaan oireilee tosiaan rajusti, jos oireita tulee, Epipeniä ei onneksi enää tarvita, mutta Ataraxit pitää vähintään antaa kyytipojaksi. Poika jo kuitenkin ymmärtää, jos kokeilen hälle jotain "ei sallittua" ja tulee vainoharhaiseksi, kun tavallaan joudun huijaamaan häntä, ei niin kauhean kivaa sekään!

   Uuni kummentaa kovalla teholla ja makaroonilaatikkokin muhii kauan, mutta just riisipuuro, mitä keitän sen tunnin kanssa, niin ei käy, mikä on käsittämätöntä minusta, melkoisen valikoiva elimistö :D

   Pk:ssa kuulin pojan omahoitajalta (jolla kaksi allergista lasta ja kananmunalle ainakin oireilivat), että makaroonilaatikko kävi, mutta vasta seuraavana päivänä, samana päivänä tuli oireita, jos söivät. Välillä oon kyllä meidän kohdalla miettinyt, että onkohan noi jotain muka oireita ;)

   Minkälaisia oireita teidän lapsilla on ollut? Meillä on ollut iho-oireita ja hengitystie oireet, jotka ovat siis jo helpottaneet. Alussa pelkkä sively pumpulipuikolla, jossa oli maitoa, pisti pojan ihan tukkoon ja adrenaliinit kulki mukana joka paikkaan.

   Meillä keskimmäinen oireilee jollekin, kun taipeet on ihan kauheassa ihottumassa, mutta ei vielä selvillä se, mistä ihottumat tulevat. Laktoositon on hällä käytössä. Pienin on toistaiseksi kaikkiruokainen, raejuustoa olen varovasti antanut maistella eikä ainakaan vielä ole tullut mitään radikaaleja oireita :)

   Poista
 3. Onhan se maidon määrä jo eri riisipuurossa ja makaroonilaatikossa.
  Epipeniä vaativia ei ole ollut kenelläkään, mutta muuten on sitten rohinaa, iho-oireita ja vatsaoireita. että ihan kaikkea :D

  VastaaPoista